0

  • Fri frakt over 499 kr & Fri retur

  • Rask leverering

  • 30 dagers returrett

  • Fri frakt over 499 kr & Fri retur
  • Rask leverering
  • 30 dagers returrett

SALE up to 70%     SHOP NOW

Inspirasjon

What makes portland unique

Editorials & Style

Forestill dere en by der alt er tillatt og ingenting er forbudt. Der alle du passerer på gata regnes som naboer eller potensielle venner. Legg så til at det er en by med en sterk ølkultur, lav gjennomsnittsalder og godt klima, og du begynner helt plutselig å revurdere visse valg i livet. Velkommen til Portland!

Film foto: Jimmy Svensson
Modell: Deyen Smith
Styling: Dios Mio
Hår & Make: Patty Harding
Musikk: Erik Segerstedt

PORTLAND FØLES … annerledes. En følelse som går hånd i hånd med byens slagord, Keep Portland Weird. Her finnes ingen ambisjoner om å slenge seg på omverdenens opphisselse rundt nye ting og trender, noe man blant annet kan se på snittalderen på folks biler, som med sine 12 år er den høyeste i hele USA. Nei, her dreier det seg snarere om å trives og ha det bra der man er og med de folka man har rundt seg. Vår modell for dagen, art director og filmredigerer Deyen Smith, forklarer:
– Det er en skikkelig stor by, men med en påtagelig småbyfølelse.

DEYEN ER FØDT og oppvokst i Portland, og kan byen ut og inn. Han bor i den sørøstlige delen (”where the real Portlanders live”), som preges av en merkbar bohemsk vibb. Lave bygninger, og lange gater som blander gamle teatre med barer, restauranter og enda flere barer. En vesentlig forskjell i forhold til andre amerikanske byer, er den totale mangelen på dresser. Og da mener vi total, vi ser ikke en eneste dresskledd under hele besøket.
– Både Nikes og Adidas hovedkontor ligger i Portland, og jeg tror det har påvirket moten til å helle mer mot det komfortable. Ikke det at alle går rundt i kosebukser, men det er ofte en blanding mellom praktisk og fint. Han legger kjapt til:
– Kjæresten min bruker å erte meg for at jeg kikker meg mer i speilet enn hva hun gjør. Jeg bytter ofte ut deler av outfiten min til jeg finner helt riktig kombinasjon. Hun slenger ofte bare på seg hva som helst, men jeg liker å ha en rød tråd fra caps til bukse, sokker, sko og så videre. Alt trenger ikke å matche, men plaggene må iallefall jobbe med, og ikke mot, hverandre.

DET MERKES, i visse tilfeller føles Deyen virkelig som The American Dream – pen, velkledd og framgangsrik. Men han er også utrolig sympatisk, og hjelper til med alt mulig under produksjonens gang. Han poengterer dog at han ikke alltid har vært like stilsikker.
– Da jeg var yngre hadde jeg en mer preppy-inspirert look. Jeg tror en del av det lever fortsatt nå som jeg har beveget meg i den sporty, streetaktige retningen. Det må fortsatt se rent og pent ut, selv om det er street.

VI SETTER OSS i vår makeupartists Volvo 240, og begir oss mot neste location, Alberta Street, også kjent som byens Arts District. Det er mildt sagt kunst overalt – på vegger, gater, vinduer, ja, alt. Alle butikker og restauranter er dessuten eid lokalt. Det er ingen 7 Eleven-kiosker så langt øyet kan se, og på hver lyktestolpe er det klistremerker med ”Support Your Local Store”.
– Vi fra Portland passer virkelig på hverandre. Det er veldig mange mennesker som har begynt å flytte hit, blant annet fra Los Angeles hvor husprisene er høyere. Det har derfor oppstått en viss uro for at vår småbymentalitet skal forsvinne. For det er en kultur vi alle elsker, og vil beholde.

ANDRE VIKTIGE TING for Portlanders er ølet og maten. Overalt sitter det folk og nyter god mat og skummende brygg.
– Vi har så mange bryggerier at ingen vet helt hvor mange som egentlig finnes. Det har blitt en slags besettelse. Til tross for dette, er antallet alkoholikere fortsatt veldig lav. Folk vet ganske enkelt hvordan man drikker med måte. Vi har bryggere som ligner mer på forskere en bryggeriansatte, og siden etterspørselen etter øl er såpass høy, blir selvsagt også kunsten å framstille det stadig utviklet.

VI BYTTER ØLGLASSENE mot kaffekopper, og hilser på gårsdagens modell, Damian, som når han ikke er modell jobber som barista på Prince Coffee nord i Portland – en kafe som har utviklet konseptet til å også selge platespillere og interiør. Via en halvt skjult dør i den bakerste delen av rommet snubler man inn i neste bedrift – en møbelrestaurerer. Eames-stolene står stolt i rekke på hylla. Alle er førsteutgaver, selvfølgelig. Vegg i vegg finner vi til og med en særs velassortert bambusbutikk (ja, bambus). Dette er Portland i et nøtteskall, eller som Deyen selv uttrykker det: ”You never know what you’ll find around the corner in Portland”.

DET GJELDER ikke bare for ting rundt hjørnet, forresten, men også rett i nærheten av byen. For en 30 minutters biltur utenfor byen finner du The Gorges, et naturområde med alt du kan ønske deg. Her er det forskjellige turstier og såkalte ”swimming holes”, hvor du kan kjøle seg i det krystallklare vannet under en fantastisk vakker foss. Det finnes selvsagt også et utvalg bryggeripuber tilgjengelig på kveldstid. Setter du deg i bilen og kjører ytterligere 15 minuter kommer du opp til fjellene. Snødekte massiver med flust av puddersnø som bare ligger og venter på å bli oppkjørt. Om skikjøring ikke er din greie, styrer du ganske enkelt bilen en time andre veien hvor den herlige badestranden venter.

DET ER VANSKELIG å ikke la seg sjarmere av det lave tempoet og ta- dagen-som-den-kommer-innstillingen som mange er forkjempere for her. Med boligpriser på lavere nivå enn i Norges største byer, begynner man virkelig å lure på om man har bosatt seg på riktig sted. Nike og Adidas bidrar dessuten til den høye etterspørselen etter kreativ arbeids- kraft i byen. Delvis fordi bedriftene selv trenger ansatte, men også fordi Portland er en av de mest reklambyrå-tette byene i USA – og nesten alle jobber til en viss grad med disse sportsgigantene.

KEEP PORTLAND WIERD var altså mantraet. Spørsmålet man stiller seg når vi drar derfra er snarere om Portland er det normale mens resten av verden er weird. Det sies jo at hipsters kommer herfra, og visst blir det litt vel mye rosa hår og åletrange jeans hvor man enn snur seg. Men det er likevel genuint. Her er ingenting falskt. Her har du skjegg og briller fordi du har synsfeil og liker ansiktshår, ikke fordi det er en kul look. Dette er en verden langt fra Pinterest-moodboards og inspira- sjons-quotes. Dette er livet, på ordentlig.

PORTLAND, THANK YOU FOR HAVING US!

Sharing is caring

  Del     Tweet