0

  • Fri frakt over 499 kr & Fri retur

  • Rask leverering

  • 30 dagers returrett

  • Fri frakt over 499 kr & Fri retur
  • Rask leverering
  • 30 dagers returrett

SALE up to 70%     SHOP NOW

Inspirasjon

5 raske knep for hvordan du framstår som en ekte ølhund

Guides

Ølskolen som gjør deg til en ølekspert

Tekst: Pål Johansson

LAGER, ALE, IPA, stout og hveteøl …Godsakene som strømmer ut fra bryggeriene er mange og varierte. Du trenger ikke være hipster for å sette pris på disse fantastiske bryggene. Her er knepene som får deg til å framstå som en ekspert på øl.

Det kreves faktisk ikke så mye for å lære seg å se og kjenne forskjellen mellom de vanligste ølsortene. Her er den raske ølskolen som gjør deg til mester i en ølvending.

1. Basisen - Øl bygger på fire basisingredienser som påvirker ølet på forskjellige måter. Korn, som under den såkalte maltingen blir malt, som gir fyldighet, sødme, farge og maltsmak. Humle for bitterhet, duft og skum, gjær for alkohol, og kullsyre samt vann. Avhengig av hvilke råvarer man velger og hvordan ølet smaksettes, får det ulike karakterer.

2. En øl - Ølkjenneren vet at standardbestillingen ”en øl” er det samme som den undergjærede øltypen lager eller pilsner. Den gjæres på lave temperaturer (5–12 grader) der gjæren synker til bunnen av tanken – til forskjell fra overgjæret øl hvor den flyter på overflaten (og gjæres på 16–20 grader). Lager er lett og nøytral i smaken med lite bitterhet, mens pils har mer karakter og en tydeligere bitterhet. 90% av alt øl som omsettes i verden er lys lager og pilsner.

3. IPA & APA - India Pale Ale (IPA) oppsto på 1700-tallet da britene tilsatte ekstra humle og malt i ølet slik at det skulle klare reisene til og fra India. Bitterheten og alkoholinnholdet er høyere, fargen gul- eller bronsefarget, og smaken er ofte mer fruktig. American Pale Ale (APA) er ikke like bitter, og har noe lavere styrke.

4. Stout & porter - Mørkt, smaksrikt og krydret øl som absolutt ikke er noe for sveklinger. Kaffe, karamell og kavring er tradisjonelle smaker som kan dukke opp, selv om dagens bryggere morer seg med smakstilsetninger som chili og vanilje. Porter er ofte søtere enn stout.

5. Namedropping - Alfa og omega for ølnerden er å kunne nevne noen obskure og diggbare mikrobryggerier og sorter som får den vanlige øldrikkeren til å framstå som en patetisk nybegynner. Pugg i vei, prøvesmak og begynn å ”øldroppe”!

Sharing is caring

  Del     Tweet