0

  • Fri frakt over 499 kr & Fri retur

  • Rask leverering

  • 30 dagers returrett

  • Fri frakt over 499 kr & Fri retur
  • Rask leverering
  • 30 dagers returrett

SALE up to 70%     SHOP NOW

Inspirasjon

Slik fanger du gammelgjedda

Guides

Fem hvasse tips for storfiskeren

Ikke sant det er på høy tid å utfordre den personlige rekorden en smule? Det er omtrent umulig å kalle seg mesterfisker om den største gjedda man har fått på kroken ligger på ynkelige 3–4 kilo. Nei, her er tipsene som forbedrer oddsene til å lykkes med å lure den ordentlige gammelgjedda.

Tekst: Pål Johansson

Det er få ting som er så omspunnet av myter, tips og triks som fisket etter gammelgjedda. Man må vite om været er riktig, om det blåser for mye, hvilke agnfarger som funker, hvor fisken står og så videre. Eller så bare drar man, har en kul kveld med kompisene og håper på napp. Litt som en helt vanlig kveld på puben, altså. Her kommer uansett noen fiskeknep til å ha i bakhodet.

1. Lær fisken å kjenne - Den vante fiskeren vet hvor fisken står. Om du finner gjedder i en sørvestlig vik eller et rev på 4–5 meters dybde, sørg da for å fiske grundig i området, og let deretter etter andre lignende viker og grunner. Om du lykkes i å fange en monstergjedde – skriv alltid ned fangststed, agn, vind, vanntemp, fangstdybde og tidspunkt. Det kommer sannsynligvis til å lønne seg til kommende fisketurer.

2. Wind of change - Om det har blåst mye i noen dager, bruker gjeddene å samles langs de strender/kanter som ligger på vindsiden – med nesa mot vinden. Det er derfor du skal kaste mot vinden for å ha størst sjanse, gjerne fra land.

3. Slipte kroker og framstøt - Vil du slippe hånlig latter og mista fangst, bør du sørge for å ha skarpe kroker og være konsentrert så du ikke glipper et framstøt når gjedda er der og nafser.

4. Finn krokodillene - Like lett som det er å finne smågjeddene, like vanskelig er det å finne gamlingene, de store ”krokodillene”. Ofte må du lete opp sjøens dypere deler, gjerne inntil et undervannsskjær eller dypere hull. Gjedder i 15-kilosklassen holder seg helst på bunnen på 5–10 meters dybde. Selv om gjedda napper året rundt, er de beste periodene tidlig om våren og sent på høsten.

5. Variasjon og respekt - Gå igjennom agnboksen og test deg fram til den wobbleren eller sluken som funker for dagen. Nå du vel har lyktes i å få gammelgjedda på kroken – sveiv inn langsomt og metodisk, la stangen og bremsen gjøre jobben, og land den forsiktig så den ikke skades. For en storgjedde fortjener å få leve videre, ikke minst for at du skal kunne fange den igjen!

Sharing is caring

  Del     Tweet