0

  • Fri frakt over 499 kr & Fri retur

  • Rask leverering

  • 30 dagers returrett

  • Fri frakt over 499 kr & Fri retur
  • Rask leverering
  • 30 dagers returrett

SALE up to 70%     SHOP NOW

Inspirasjon

Henrik Lundqvist – Stilikon & hockeylegende

Our Friends

Den svenske fellesferien går mot slutten. På Gøteborgs gater, torg og trikker er det dog fortsatt trengsel blant isspisende og shoppingsugne turister og barnefamilier på vei til Liseberg. Noen kilometer vestover, i området Klippan like ved Älvsborgsbroen, råder en helt annen aktivitet. En av verdens beste og garantert mest velkledte hockeymålvakter skal fotograferes i høstens nyheter fra Stayhard. Vi fikk en pratestund med Henrik Lundqvist mellom klesskift, poseringer og takklatringer

Tekst Pål Johansson
Foto: Jörgen Brennicke

HENRIK OPPLEVES HARMONISK. Han har vært i Sverige siden sesongslutt i mai, med solbrun hud og ferieskjegg som sitter der det skal,
og han er både avslappet og ydmyk, til tross for det ganske stramme tidsskjemaet. At han er vant til å stå foran kamera og har greie på det han gjør, er tydelig. Bildene knipses i rasende fart uten større innvendinger fra fotografen.

– For meg er det ekstremt viktig å få et miljøskifte etter sesongen. Å få mer tid med familien, kunne slappe av og lade batteriene, og samle inspirasjon og styrke for den kommende sesongen. Gøteborg har vært min base de siste 18 årene, og siden jeg har et landsted i Onsala føles det på en måte som å komme hjem.

HENKE FYLTE 34 ÅR sist vår, og skal snart starte sin ellevte sesong i New York Rangers. Han har fem år igjen av kontrakten, og har ikke begynt å tenke på noen avslutning av karrieren.

– Jeg trives veldig bra i New York, både på og utenfor banen. Jeg har også merket at jeg i dag setter pris på ting jeg tidligere tok mye lettere på, som for eksempel å være en del av en veldrevet og proff organisasjon. Før hadde jeg mye mer fokus på meg selv, men i takt med at jeg har blitt eldre og fått familie, så har prioriteringene endret seg, og jeg ser ting som er viktigere. Så noen eventuelle planer om hva som kommer til å skje etter hockeykarrieren har han ikke.

– Det er her og nå som gjelder. Gnisten er den samme som tidligere, og målsetningen er fortsatt å levere, være skadefri og trives med det
jeg holder på med. I denne bransjen er det veldig vanskelig å vite hva som kommer til å skje, så mitt fokus er alltid et år av gangen og å fortsette å utvikle meg. Drømmen er selvfølgelig å vinne Stanley Cup med Rangers.

Finnes det fortsatt noe å forbedre?
– Ja, absolutt. Dagens målvakter blir stadig bedre, så det er utrolig viktig å alltid være skjerpa og ikke bli for komfortabel. Jeg legger opp treningen på samme måte i dag som tidligere, sliper på detaljer og forbedrer teknikken. Det finnes alltid småting å finjustere. Han kommer inn på hvordan oppveksten i en sportsgal familie oppe i jämtlandske Åre formet både ham og søsknene. Søsteren Gabriella spilte tennis, og den 40 minutter yngre tvillingbroren Joel var lagkamerat ute på isen.

– Det var generelt mye sport, og vi konkurrerte i alt, hele tiden. Det var utrolig oppmuntrende å alltid ha noen å måle seg mot, og man fikk samtidig enormt mye støtte og hjelp fra hverandre.

FINNES DET NOE MED HOCKEYLIVET SOM DU IKKE KOMMER TIL Å SAVNE NÅR DU EN DAG LEGGER HANSKE OG KØLLE PÅ HYLLA?
– Det er nok å være så låst i lang tid. Vi går virkelig all-in fra september til juni, avhengig av hvor langt sluttspillet blir. Det er et ekstremt komprimert skjema hvor det aldri er anledning til å ta noen feriedager eller være syk. Nå som jeg har to små døtre er det selvsagt enda vanskeligere
å være hjemmefra under bortekamper og å ikke være tilstede. Så å kunne ha mer fritid med familien er vel det jeg kommer til å sette mest pris på.

SELV OM HAN er kåret til en av verdens best kledte idrettsmenn i prestisjetunge magasiner som Sports Illustrated, Vanity Fair og Forbes, hevder han selv at han er langt fra en moteekspert som slavisk følger trender. Han er ingen
stilguru som lagkameratene kommer til for tips og råd.

– Ha ha, nei. Jeg vet hva jeg selv liker, men har jo ingen anelse om hva som funker for andre. Det hender derimot at jeg diskuterer klær
og mote med noen av lagkameratene som er litt mer interesserte. Det er alltid gøy og inspirerende. Han forteller om de første sesongene i Nord-Amerika, da kontrastene mellom konservative amerikanere og kanadiere og mer moteinteresserte europeere var større enn i dag.

– Hockey er jo en ganske tradisjonell sport, og tidligere var vel spillerne støpt i omtrent samme form. Det er klart man ble litt erta da man som europeer kom inn og ikke kledde seg i følge malen. Men det har skjedd ekstremt mye siden dengang, og i dag har grensene blitt mer og mer visket ut. Flere har fått øynene opp og utvidet horisonten når det gjelder klær og mote, så nivået er definitivt høyere.

HVEM PÅ LAGET HAR STØRST KONTRA MINST PELLING?v
– Det er veldig varierende og det er vanskelig å si om det er noen som stikker seg ut både til den ene og den andre siden. Så er det jo en
ganske høy omsetting av spillere der borte, med mange som kommer og går. Det man derimot kan si er at folk er mer motebevisste i dag, og henter inspirasjon utenfor hockeyverdenen.

HAN MENER AT han aldri har hatt noe spesielt moteforbilde, men at David Beckham var en øyenåpner under videregående.

– Det er klart man i den alderen blir inspirert av ham, både når det gjelder klær og frisyrer. Han satte standarden for det som gjaldt
akkurat da, og påvirket en hel generasjon. I ettertid er man kanskje ikke alltid så stolt når man ser på bilder av seg selv fra den tiden, men det hører jo med. Sent i tenårene testet jeg meg fram og gjorde en del motemisser før jeg til slutt fant det som føltes bra.

SENERE HAVNET FOKUSET istedenfor på en velkjent engelsk agent. Bondfilmenes stilige produktplassering av klær, tekniske duppedingser
og biler fascinerte, og Henrik ble tiltrukket av den stilrene og klassiske estetikken. Det er da også stilige, tidløse dresser man ofte ser målvaktsgiganten ikledt.

– Jeg trives veldig bra i dress, og bruker det nok 4–5 dager i uka i løpet av sesongen. Forøvrig har jeg vel ingen bestemte favorittplagg, men varierer
ganske friskt. Jeg elsker klær, og bruker det jeg liker som sitter bra. Man kan ofte ha en oppfatning om plagget når det henger på stativet, og en helt annen når man tester det – både positivt og negativt.

HVOR MANGE DRESSER HAR DU HJEMME I SKAPET?
– Jeg har faktisk ikke peiling. Vi har nettopp flyttet, så det er mye som fortsatt er pakket ned, men det er nok en ganske gedigen samling. Jeg er generelt sett ganske dårlig på å kaste klær som jeg liker, og bruker alltid å oppdatere og fylle på med en bunke nye hvert år.

Å LEVE I VERDENSBYEN New York fører også til at mulighetene for inspirasjon er enorme. Han setter også pris på at aksepten er høyere og at det er vanskelig, om i det hele tatt mulig, å skille seg ut.

– Det er det jeg elsker med New York. Hvem du enn er og hvordan du enn kler deg, kommer du til å smelte inn. Selv den mest absurde outfiten blir helt normal og passer inn på herlig vis. Til tross for at han selv varierer mye så finner man flere svenske merkevarer blant de personlige favorittene.

– Jeg tror at man ubevisst blir litt mer patriotisk som svensk når man bor utenlands, det ble i alle fall jeg. Sverige har ekstremt mange dyktige designere.

SOM FRAMGANGSRIK og stilsikkert forbilde mangler det selvsagt ikke på tilbud fra bedrifter som vil vises sammen med ham. Men han velger sine oppdrag med omhu.

– Det er viktig for meg at det først og fremst føles riktig. Jeg takker aldri ja til noe kun for pengenes skyld, om det ikke er noe jeg syns virker kult eller kan stå inne for. Man føler ganske raskt om det er interessant eller ikke. Noen som dog har lykkes i å fange hans interesse er Gøteborgbaserte Bread & Boxers, et klesmerke som ble startet i 2009 av Alexander Palmgren og Henrik Lindahl.

– Det hele begynte vel for rundt 10 år siden da jeg ble kjent med Alex og Henrik i Gøteborg. Siden har vi truffet på hverandre litt dann og vann i løpet av årene, og de har fortalt om konseptet og ideen bak merket. Jeg likte driven deres og konseptet med enkle og deilige plagg som kan kombineres med det meste, så for 2,5 år siden besluttet vi oss for å starte et samabeid der jeg gikk inn som deleier. Tanken er at jeg de første årene skal hjelpe til med markedsføringsdelen for å senere mer gå inn i deleierrollen.

HAN FORTELLER AT det nå i begynnelsen blir mye å se og lære, sette seg inn i bransjen og hjelpe til med det han kan. Men samarbeidet handler også om at han får være med å påvirke og ta beslutninger i bedriften.

– For meg er det viktig å få til et langsiktig samarbeid med en tydelig plan. Grunnmuren i merket var der jo allerede, så nå skal det bli gøy å se hvordan vi kan utvikle det og ta det til neste nivå. Det at Alex og Henrik er så lette å jobbe sammen med, og at vi dessuten har har det morsomt når vi møtes, er en nokså viktig forutsetning.

FOTOGRAFEN ROPER og Henke skynder seg i vei for fotoseansens siste bilde – oppe på et lagertak. Etter litt klatring og hjelpende hender fra assistenter og stylister, er kameramann og NHL-målvakt på plass for reportasjens finalefoto. Noen minutter senere er alt spikret, Henrik takker for seg og haster videre. I det han går rekker vi å slenge inn et spørsmål om hva han tenker før den kommende World Cup og de nye innslagene i turneringen.

– Det blir veldig spennende med en turnering hvor alle
stjernene er med. Det er virkelig de beste som møtes, noe som er veldig kult. NHL-organisasjonen har vært drivende for å få til turneringen, og jeg tror den kommer å gagne både hockey generelt og NHL som liga. En kul nyhet er at det i tillegg til de seks stornasjonene også blir et Europalag og et nordamerikansk U23-lag. Det blir interessant å se hva de gjør med nasjonalsangene for de lagene, avslutter Henrik med glimt i øyet

HENKE VS JOEL

Sharing is caring

  Del     Tweet