0

  • Fri frakt over 499 kr & Fri retur

  • Rask leverering

  • 30 dagers returrett

  • Fri frakt over 499 kr & Fri retur
  • Rask leverering
  • 30 dagers returrett

SALE up to 70%     SHOP NOW

Inspirasjon

Norges svar på Zlatan

Our Friends

Best i verden på langrenn og fenomenal til å erte på seg svensker – Petter Northug vet hvordan man stikker seg ut i en beinhard konkurranse. Men er han så tøff som han virker?

Petter Northug
Petter Northug
Petter Northug
Petter Northug

Stille skog, tung pust. Spor gjennom blendende hvit snø. En femårig Petter Northug som time etter time staker seg frem og tilbake gjennom landskapet rundt hjemgården der han vokste opp i Mosvik. To timer unna ligger den svenske grensen – landet der han 15 år senere kommer til å vinne sin første verdenscupseier, dobbeltjakten på 20 kilometer. Men akkurat der og da er det noe annet han jakter: Revansje etter å ha kommet helt sist i sitt første skirenn.

– Det fantes ikke så mange lekekamerater i nærheten da jeg vokste opp, så skigåingen ble en lek for meg, sier Petter Northug. Så der oppe i Trøndelag fødtes kjærligheten til sporten i begynnelsen av 1990-tallet.

Høsten 2012. Et stille glitrende snøfall over den italienske alpebyen Livigno, nesten 2 000 meter over havet. Petter Northug sitter med lett bøyd rygg og spiser kveldsmat sammen med treneren sin Trond Nystad. Et norsk filmteam filmer han mens han spiser. Filmingen skal resultere i åtte 45-minuttersprogram, som avsluttes med Tour de Ski. Fenomenet Northug er, som reporteren uttrykker det, ”ganske stor i Norge”. Eller som de senere konstaterer: han er Norges fremste rockestjerne. Men det virker ikke som om kameraene forstyrrer ham. Fokuset ligger på noe annet nå – å toppe formen til neste sesong som starter et par måneder senere. Klar for revansje etter å ha blitt tvunget til å droppe Vasaloppet, har han lagt listen for hvordan neste sesong skal utvikle seg gjennom en klassisk Northug-uttalelse til Expressen: ”I Sverige skal jeg vinne alle renn”. Den hoverende oppførselen har i løpet av årene tirret svenske sportsjournalister og hans vekslende humør virker å ramme oss som skal intervjue han denne gangen. Bare et par dager før vi skal treffes på plass i Livigno, meddeler manageren hans at han ”ikke har lyst lenger”. Det spiller ingen rolle at flybilletter er bestilt, en fotograf flyr inn fra New York og at planene for lenge siden er fastlagte. Han vil ikke. Men så i siste liten får vi klartegn igjen: 45 minutter kan vi få med skistjernen. Vi kjører med hjertet i halsen langs svingete veier opp fra Milano, mens mørket kryper nærmere og nærmere og vi bekymrer oss for om han vil være i dårlig humør. Og at det ikke blir nok tid for det vi ønsker å oppnå: Å få et innblikk i hvordan han som kalles ”Norges svar på Zlatan” fungerer. Kontrasten mot mediebildet kunne ikke ha vært større, når Petter Northug til slutt kommer for å treffe oss. Han sier knapt ett ord når fotografen begynner å instruere han om hvordan han skal stå og bevege seg for å få til de beste bildene. Han ser ærlig talt virkelig trøtt ut, til tross for at solen fra alle treningstimene oppe i fjellet har gitt han en vakker brunfarge. Når fotografen ber han justere jakken og spør hva ”luva” heter på norsk er det første gang han liksom våkner til liv og begynner å le. Der og da begynner han å tine opp, vise en annen side, langt fra det å være en diva. At han tross alt bare er en gutt som har blitt veldig god til å gå på ski.

 

DER OG DA BEGYNTE HAN Å TINE OPP. VISE EN ANNEN SIDE, LANGT FRA DET Å VÆRE EN DIVA

 

 

– Hvordan familien min ville beskrive meg som person? Rolig, fokusert. Men jeg tror også at de ville si at jeg er alt for lite hjemme hos familien, sier Petter, som har ca 200 reisedøgn pr. år.

Et par timer senere bekrefter moren hans den beskrivelsen. Hennes sønn er målbevisst. Hun og Petters far er tilfeldigvis på besøk. Faren hans sammenfatter det som at Petter tar godt vare på sine langrennsløpende små brødre Thomas (24 år) og Even (20 år). En kombinasjon av ydmykhet og vinnerskalle, legger treneren Tron Nystad til i sammendraget av sin skikonge. Men hvordan går dette bildet overens med personen som stadig uttaler seg i pressen med store ord og utad virker å ha en selvsikkerhet som er helt utrolig? Petter Northugs egen tolkning av fenomenet er at noe skjer med han når han blir intervjuet på konkurranser.

– Det er som om jeg er to forskjellige personer i og utenfor konkurranser. Når startnummeret er på blir jeg mer offensiv og sier kanskje litt mer enn hva jeg har tenkt å gjøre. Jeg har aldri planlagt å si de sakene som pressen senere slår opp, det er bare noe som kommer. Kanskje er det all aggresjon som finnes i kroppen før en konkurranse, spekulerer han. Men nå har han vært med i mediesirkuset så lenge at overskriftene, ståheien og folks opprørthet ikke lenger bekymrer han nevneverdig. Han vil ikke en gang forhåndslese artikler før de går i trykken. ”Pressen trykker hva de vil uansett”, konstaterer han. Og som treneren legger til, det er lenge siden det bare handlet om sporten, fenomenet Northug er mye større enn som så.

– Vi er i underholdningsbransjen. Vi har et produkt å selge og det gjør han bra, sier Trond Nystad og betrakter Petter som vant spaserer langt gaten foran hotellet mens fotografen roper instruksjoner med oppmuntrende utrop om hvor bra han er.

Målene han setter seg er alltid høye og det som gjør at han gang på gang lykkes å nå dem er den urokkelige utholdenheten han besitter.Trene, trene, trene til han er i topp form. Å ikke la seg knekke av motgang, men bare fortsette time etter time.

– Når jeg har mislykkes med noe snakker jeg ikke med noen andre om hvordan det føles, men bare stenger meg inne et døgn. Deretter legger jeg det bak meg og går på igjen. I tillegg til treningen er det ikke plass til mye annet, i allefall ikke noe som han vil fortelle om. Fremtiden, den som ligger der etter skikarrieren, som på et eller annet ubønnhørlig tidspunkt må gå over til noe annet, den vil han heller ikke tenke på.

– I verste fall har jeg alltid gården i Mosvik å falle tilbake på. Men tanken på å ta over den er ingenting jeg gleder meg over. Det var der, på gården ute på bygda, alt startet. Hvor skihistorien Petter Northug ender vil vi sannsynligvis ikke få svar på før om mange år. Tanken er at han først skal rekke å erte flere svensker.

– Jeg går av en eller annen grunn alltid bra i Sverige, sier Petter med et bredt flir og et glimt i øyet. Etter at fotograferingen og intervjuet er ferdig inviterer treneren oss inn på en øl sammen med familie og venner. Petter sitter på samme plass ved bordet som han gjorde en time tidligere. Han forsyner seg metodisk med et par kiwi-halvparter og sitter med bøyd hode. Rundt han fleiper tv-teamet og treneren, men Petter Northug sier ingenting. Og plutselig har han reist seg fra bordet uten å si et ord til noen om at han skal gå. Forsvunnet ut av rampelyset for denne gang. Snart er det på med startnummer igjen og da vil vi definitivt få høre mer av denne både høylytte og samtidig stille nordmannen. 

 

Petter Northug

Aktuell

Langrennsstjerne som alltid sikter mot gull.

Alder

29 (Født 6. januar 1986)

Lengde/vekt

185 cm, 83 kg.

Klubb

Strindheim IL

Karriere

Northug vant sitt første verdenscuprenn i Falun i 2006. Deretter har merittlisten blitt lang:

S Gull – 4 x 10km stafett VM Sapporo 2007, Sølv – 4 x 10km stafett OL Vancouver 2010, Gull – Lagsprint OL Vancouver 2010, Gull – 50km fristil, fellesstart VM Liberec 2009, Gull – 4 x 10km stafett VM Liberec 2009, Gull – 30km dobbel jaktstart VM Liberec 2009, Bronse – Sprint menn OL Vancouver 2010, Gull – 50km klassisk OL Vancouver 2010, Sølv – Sprint VM Oslo 2011, Sølv – Lagsprint klassisk VM Oslo 2011, Gull – 50km fristil, fellesstart VM Oslo 2011, Gull – 4 x 10km stafett VM Oslo 2011, Gull – 30km jaktstart VM Oslo 2011, Gull – 4 x 10km stafett VM Val di Fiemme 2013, Gull – 15km fristil VM Val di Fiemme 2013, Sølv – Sprint VM Val di Fiemme 2013, Gull – Sprint VM Falun 2015, Gull – Lagsprint VM Falun 2015, Gull – 4 x 10km stafett VM Falun 2015, Gull – 50km klassisk VM Falun 2015

Navnet

Petter er oppkalt etter sin farfar, som han var veldig nær, derfor navnet Petter Northug Jr.
Når Petter skal gå et viktig skirenn har han alltid med seg et bilde av sin avdøde farfar som inspirasjon.

Til norsk TV 2 har han fortalt at det siste farfaren sa til han var ”Gi alt, Petter!”.

Sharing is caring

  Del     Tweet