Mektige og muskuløse motormonstre
We LikeDet startet på 60-tallet som et forsøk på å møte ungdommenes krav. Hot Rod-kulturen var forbildet, og gigantiske V8-motorer, ment for racing, ble løftet inn i middels store bilkarosserier. Formålet var krystallklart – å lage kule biler som var uimotståelige til minste detalj. I løpet av gullårene fram til oljekrisen i 1973, spyttet produsentene ut den ene klassikeren etter den andre. Vi har valgt ut fem muskuløse skjønnheter å trakte etter.

Tekst: Pål Johansson
FORD MUSTANG BOSS 429. I 1964 begynte man produksjonen av Ford Mustang, en av bilhistoriens største suksesser. Den største, og kanskje tørsteste, motoren fikk modellen i perioden 1969–70 med spesialmodellen Boss 429, med en motor på 575 hk. Boss 9-eren har sin opprinnelse i NASCAR, da Ford forsøkte å utvikle en utfordrer til Chryslers berømte 426 Hemimotor. Totalt ble det kun laget 1 358 originalbiler, noe som gjør den til en av de mest sjeldne og verdifulle muskelbilene. Sammen med lillebror Boss 302 utgjorde duoen en uslåelig kombo av konkurransebiler i gatekostyme. Lever virkelig opp til navnet – Boss!
DODGE CHARGER. Et ikon i muskelbilsjangeren er Dodge Charger. Du som kan din film- og TV-historie kjenner den igjen fra The fast and the furious, hvor Vin Diesel ratter rundt i en Charger, eller fra TV-serien The Dukes of Hazzard, der bilen General Lee er en eldre versjon av modellen. Produksjonen av Chargeren startet i 1966, og finnes i dag i sju generasjoner. Den mest populære (og fineste, red. anm.) var bilen fra andre generasjon, som ble bygget fram til og med 1970. At den i løpet av dette året dessuten var mulig å få i fargene Top Banana, Panther Pink og Plum Crazy gjør jo bare dollargliset enda fetere.

PLYMOUTH BARRACUDA. Barracudan ble ikke den suksessen Plymouth håpet på da den produksjonen startet i 1964. Joda, den var sporty, men alt for slapp for kidsa i målgruppen. Musklene entret scenen på slutten av 60-tallet, og med den tredje generasjonen i 1970–1974 kunne endelig modellen måle seg med andre biler i klassen. Selv om Barracudaen aldri ble noen ordentlig monsterhit i sin tid, har den fått sin revansje i dag siden bilene er ettertraktede skatter i bruktmarkedet. Den oppmerksomme filmelskeren husker sikkert en Plymouth Hemi Cuda fra 1971 i den moderne klassikeren Gone in 60 Seconds, da under navnet Shannon. Hvem har vel ikke lyst til å gli gatelangs i en sånn herlig rovfisk i sommer?!
CHEVROLET IMPALA SS. I manges øyne var Impalaen bilen som startet muskelbilæraen med sin Super Sport-pakke (SS) i 1961. Chevrolet hadde spyttet ut herlige
Impala-modeller siden slutten av 50-tallet, og selv om interessen for modellen dalte på slutten av 60-tallet, har bilen en selvsagt plass i manges hjerter. Det er ikke bare rånerne og motorentusiastene som setter pris på denne kraftige godbiten. Det faktum at Egon Olsen cruiser rundt i en Impala fra 1959 i Olsenbanden-filmene, og Eazy-E rapper om en 64-modell i låten Boyz-n-the-Hood, er en kvalitetsstempel så godt som noe.

PONTIAC FIREBIRD. Pontiac ville selvfølgelig også kaste seg inn i kampen mot Ford Mustang. Med Chevrolets Camaro som forbilde, skapte produsenten en fet ”ildfugl” med såvel utseende og styrke som kulhet i toppklasse. Formgivningen ble dog ikke ansett som spektakulær nok i starten, noe som ble tatt igjen i den andre generasjonen som inneholdt intet mindre enn 12 ulike modeller. Søstermodellen Trans Am, kjent fra Knight Rider og Smokey and the Bandit, er en variant av Fire-birden som deler grunnkarosseri og mange tekniske løsninger med forgjengeren. Du må gjøre en solid innsats for å ikke se tøff ut i denne bilen.
